Cati pasi face vrabia intr-un an?

Recomanda unui prieten

Un articol de Razvan Manolescu

O intrebare simpla la care pot exista mai multe raspunsuri. Eu unul spun intotdeauna, da ai dreptate. Hai sa le trecem in revista pe cele mai dese:

Nici unul”. Sigur, vrabia nu paseste ci sare.
Cati vrea”. Sigur, deoarece fiecare mic salt este un pas inainte.
Foarte multi”. Sigur, deoarece isi petrece foarte mult timp cautandu-si hrana.

Eu v-as propune sa facem o analogie intre vrabie si cumparator. Nu-i asa ca asta va duce cu gandul la o poveste? Bine, dar povestile interesante au de obicei si un vanator.

Ce rol sa-i dam vanatorului? Orice ar fi el, soim, uliu sau alt pradator, cred ca cel mai bine i s-ar potrivi rolul de vanzator.

In acest caz sa ne gandim cate vrabii exista si cati vanatori. Intotdeauna numarul de vrabii este mai mare decat numarul de vanatori. Acelasi lucru se intampla si in piata libera, indiferent de care ar fi aceasta.

Vine insa o vreme, sa-i zicem criza, in care numarul de vrabii incepe sa scada datorita unor cauze imprevizibile si implacabile pentru omul obisnuit. Ce va face un vanator inteligent pentru a-si pastra cota de vanat?

Prima actiune ar fi sa determine daca succesul sau masurat in numarul de vrabii vanate s-a datorat strategiei abordate la vanatoare sau multitudinii de vrabii existente anterior.

Cea de-a doua actiune ar fi sa observe ce se intampla cu ceilalti vanatori din jur. Si iata ce poate descoperi in aceasta etapa secunda:

1. Sarpele: Hipnotizeaza vrabia iar apoi ataca brusc. O mananca si apoi isi face siesta.
2. Pisica: Se apropie incet si anticipeaza urmatorul pas al vrabiei. Ataca brusc, insa inainte de a o manca se joaca un pic cu ea, dezvoltandu-si astfel capacitatea sa de reactie prin urmarirea solutiilor de fuga a vrabiei. Prin aceasta pisica invata despre ce va face urmatoarea vrabie si va anticipa mai bine miscarile acesteia.
3. Vanatorul: A facut rost de cateva firmituri de paine pe care le-a asezat intr-un loc in care a observat ca vin vrabii. Asteapta ca mai multe sa vina la mica gustare. Are pregatita o arma cu alice, astfel incat dintr-un foc va avea sanse sa prinda mai multe.

Vine totusi intrebarea ce facem pentru ca numarul de vrabii a scazut considerabil.

Trebuie sa ne orientam catre alt vanat. Bine, dar veti spune ca nu avem arma adecvata. Eu as raspunde ca strategia poate inlocui utilitatea armei. Si iata cum:

Am un tun si trebuie sa vanez tantari. Nimic mai simplu. Trebuie sa construiesc o cusca suficient de mare pentru a fi o tinta viabila pentru tunul meu. Ii momesc sa se stranga cat mai multi in cusca, sau si mai bine incep sa cresc tantari in cusca construita. Nu mai am altceva de facut decat sa pun cusca in fata tunului si sa trag.

Am o arma de calibru 22 si trebuie sa vanez elefanti. Fac o capcana intre mine si turma de elefanti care pasc linistiti. Cu arma il infurii pe seful turmei si-l fac sa ma urmareasca. Continuarea cred ca o anticipati.

Vanatorul corporatist spune: “Eu am toata gama de arme si mai ales am vanat din belsug si foarte variat.” Poate fi adevarat, dar comportamentul indus de acest sentiment de superioritate il poate conduce spre a face mari greseli. Acesta trebuie in primul rand sa aibe grija in permanenta de conservarea ecosistemului din cadrul rezervatiei sale. Datorita puterii de foc crescute si a indemanarii castigate in antrenamentele oferite regulat de catre corporatie va putea vana mai usor si asta ii poate alimenta setea de castig. Rezultatul poate fi acela in care nu se va limita la a vana ceea ce este in surplus si acest lucru poate dauna echilibrului natural. Cum spune o vorba din batrani, isi va sapa propria groapa.

Sa ne intoarcem la vrabie. In criza singura vrabie flamanda se repede catre pumnul de firmituri de pe jos. Este inconjurata de vanatori. Cine va castiga ?

Cel mai rapid ?
Cel mai bun tintas ?
Cel care are arma cu alice ?

In loc de final.

Prima viziune a Coca-Cola: “Fiecare locuitor al Terrei sa poata bea o Cola pe zi”
Perfect adevarat numeric, insa dupa ce au analizat cifrele au ajuns la concluzia ca jumatate din populatia Terrei a baut doua Cola pe zi.
A urmat viziunea: “Nici o masa fara Cola”. Poate la fel de adevarat, insa cantitatea bauta a fost aceeasi, fiecare dorind sa bea o Cola rece si care sa nu fie “trezita”.
O posibila viziune: “Nici o masa fara Cola, iar inainte de culcare Night-Cola pentru un somn usor.”

Recomanda unui prieten

Posteaza comentarii